Hasselaar op weg om vluchtelingen op te vangen: Het Belang van Limburg, 26 februari 2022

De Hasseltse bedrijfsleider Roel Mazzucco (46) is onderweg naar de Pools-Oekraïense grens om vluchtende familieleden van zijn werknemers op te vangen. “We zijn ons kantoor in Polen vol stapelbedden aan het zetten.”

Hasselaar op weg om vluchtelingen op te vangen. Mazzucco haalt met zijn uitzendbureau buitenlandse arbeidskrachten naar ons land. “Het gaat om mensen voor de bouw, maar ook rekken vullers of arbeidskrachten in de zorgsector”, zegt Mazzucco. “Onder hen ook een kleine vijftig Oekraïners. Meestal is dat voor een tijdelijke opdracht en keren ze na twee maanden terug naar huis.” Zijn Oekraïense werknemers sturen Mazzucco nu aangrijpende beelden van de oorlog. “Ze waren even thuis met vakantie en zouden maandag weer beginnen in Genk”, zegt Mazzucco, die in september voor het laatst in Oekraïne was. “Boven het appartement dat ik in Kiev huur, vallen nu de bommen.”

Vrijdagochtend is Mazzucco zelf in de auto gestapt om vluchtelingen te gaan helpen aan de Pools-Oekraïense grens. “Als bedrijfsleider moet ik het goede voorbeeld geven. Toen ik met mijn bedrijf in Oekraïne begon, hebben veel mensen me daar geholpen. Nu wil ik voor hen en mijn Oekraïense medewerkers hetzelfde doen door ervoor te zorgen dat zij of hun gezinnen opgevangen worden in Polen of België.”

Zaterdagmiddag hoopt hij ter plekke te zijn. “Ik hoor dat er 25 kilometer file staat aan de grens. Maar de mensen die vluchten zijn bang en willen niet wachten. Ze laten hun auto staan en steken te voet de grens over. Daar wil ik de mensen die ik ken of hun vrienden en familieleden oppikken. Aan ons bedrijf in Polen hebben we nog auto’s staan en ik ben anderen aan het mobiliseren om met me mee te rijden.”

Hoeveel vluchtelingen hij wil ophalen, weet Mazzucco nog niet. “Tien? Vijftig? Er is geen plan. Ik zie wel waar we uitkomen. Van ons kantoor in Polen zijn we een opvangcentrum met stapelbedjes aan het maken. Eventueel kunnen er ook mensen naar België komen. Ik huur huizen voor werknemers in heel België. Ik heb een caravan aan Heidestrand en eventueel kunnen mensen thuis of bij familie of vrienden verblijven.”

Artikel door: Joos Meesters – Vrijdag 25 februari 2022 om 15:45
Link: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220225_95270657