Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad, 3 maart

Hasseltse ondernemer geeft Oekraïense moeder en kinderen onderdak

Ondernemer Roel Mazzucco biedt de Oekraïense Iryna Tatarchuk (38) en haar twee kinderen onderdak in Hasselt.“Vorige week had ik nog zoveel plannen en nu gooien ze bommen op mijn stad. “Mijn kinderen zijn in shock”, zucht Iryna.

Kateryna (9) en Andrey (4) leven zich uit op de trampoline aan het monument van Hendrik van Veldeke in Hasselt. Vier dagen eerder begonnen ze samen met hun moeder Iryna (38) aan een vlucht uit de Oekraïense hoofdstad Kiev.
“Ik kan het nog altijd niet geloven. Niemand had gedacht dat de Russen Kiev zouden aanvallen. Donetsk en Loegansk, dat wel. Maar toch niet de hoofdstad”, zegt Iryna in het Engels. “Maar toch werden we vorige week ’s nachts rond 4.40 uur gewekt door het luchtalarm en knallen van bommen. De kinderen zijn hiervan nog in shock en hebben nu schrik van luide geluiden.”

Eén nacht verbleef ze met haar gezin in een schuilkelder. Daarna begon de tocht richting Polen. “We hebben in Hongarije de grens naar Polen overgestoken. Aan de Poolse overgang stond er een file van 45 kilometer”, vertelt Iryna. Aan Poolse zijde stond Roel Mazzucco het gezin op te wachten. Met zijn uitzendbureau Europese Arbeiders heeft hij nauwe banden met Oekraïne. In zijn kantoor in het Poolse Wroclaw vangt hij vrouwen en kinderen van zijn Oekraïense werknemers op. En wie wil, kan mee naar Hasselt. “Mijn moeder vangt ook al een vrouw en haar kind op. Maar niet iedereen staat te springen om naar West-Europa te komen. Het leven is hier een stuk duurder en de vluchtelingen hopen allemaal om snel terug te keren”, zegt Roel.

Een job zoeken

Iryna is nog maar sinds woensdagnacht in Hasselt, maar hoopt eveneens op een snelle terugkeer naar Kiev waar haar echtgenoot noodgedwongen achtergebleven is. “Ik hoop dat deze oorlog snel gedaan is. Dat ik terug kan gaan naar mijn man, met wie ik gelukkig nog veel contact kan hebben. Ik hoop ook dat ons appartement ongeschonden blijft. Vorige week had ik nog zoveel plannen en mijn kinderen gingen gewoon naar school, en nu dit… Het moet nog allemaal goed doordringen. Ik leef plots in een totaal andere realiteit. Maar als het lang zou gaan duren, moet ik hier wel een job zoeken”, zegt Iryna, die in Kiev een schoonheidssalon runt. Gelukkig via het uitzendbureau Europese Arbeiders.

Hoe lang Roel van plan is om Iryna en haar kinderen onderdak te verlenen? “Dat vraagt mijn vriendin zich ook af. Geen idee eigenlijk. Gelukkig komt er intussen veel hulp op gang van de overheid, maar ook van klanten die me contacteren met de melding dat ze wel een kamer vrij hebben voor moeders en kinderen.”

Artikel: Geert Houben
Link: HBVL: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220302_96418451 Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220304_95932493
Foto: Sven Dillen