Buitenlandse werknemers in de bouw. Laatste update 25-02-2021

Buitenlandse werknemers in de bouw. Alsook Tewerkstelling van buitenlandse werknemers. De laatste jaren is de Europese Unie sterk toegenomen, waar meer en meer buitenlandse arbeidskrachten in de EU gebruik maken van de open grenzen. Tegelijk zijn er Meer en meer kiezen bedrijven om buitenlandse arbeidskrachten in te zetten bij gebrek aan gekwalificeerd personeel daar of om vooropgestelde deadlines waar te maken. Zeker ook om de knelpuntberoepen in te vullen. Hier is er wel een verschil tussen de EU landen of internationale landen. We spreken hier voornamelijk EU landen; Zoals de Poolse werknemers.

Bij tewerkstelling van buitenlandse werknemers in België zijn er bepaalde verplichtingen.

De wettelijke regels rondom het detacheren van buitenlands personeel zijn ingewikkeld en er zijn zelfs verschillende mogelijkheden. Er zijn al té vaak tevéél Belgische ondernemers in problemen gekomen bij het tewerkstellen van buitenlandse arbeidskrachten. Omdat de wetgeving niet strikt gevolgd werd. Of met het verkeerde outsourcing bedrijf gingen samen werken. Met gevolg boetes die leiden to faillissementen. meer info bij de overheid kan u hier vinden Overheid België & Detachering

Buitenlandse werknemers in de bouw gezocht? U wilt ook extra personeel zonder zorgen?

Kies daarom de juiste partner: U wilt ook extra personeel zonder zorgen? Zonder extra kosten? Geen sociale bijdrage gelaten? Zodat u zich kan focussen op het ondernemen van uw bedrijf.
Europese Arbeiders volgt de Belgische en Europese wetgeving strikt. Europese Arbeiders zorgt bij de tewerkstelling van jobs ervoor dat alles conform de Europese en Belgische wetgeving verloopt. Bekijk zeker onze pagina wetgeving voor een duidelijk concreet beeld

U kunt dus via Europese Arbeiders heel gemakkelijk en zonder zorgen buitenlandse werknemers, arbeiders in dienst nemen. Door onze lange jaren ervaring hebben wij een uitgebreid netwerk en database. Onze buitenlandse werknemers, Poolse arbeiders, zijn gespecialiseerd in de onderstaande sectoren.

Buitenlandse werknemers in de bouw! Polen klussen massaal in ons land. Een cliché, maar het klopt. Van de 250.000 arbeiders in de bouw zijn er zo’n 80.000 buitenlanders. Een vierde daarvan heeft de Poolse nationaliteit. Nederlanders en Duitsers vervolledigen de top 3. “Er is heel veel werk in de bouw, dus is het logisch dat veel mensen naar hier komen. We hebben continu zo’n 18.000 arbeiders nodig”, vertelt Gabriël Delporte, secretaris-generaal van de Confederatie Bouw, de overkoepelende werkgeversorganisatie in de bouw.

Van de 80.000 buitenlandse bouwarbeiders in ons land zijn er zo’n 3.500 in dienst bij Belgische bedrijven. De rest zijn buitenlandse werknemers die via buitenlandse bedrijven hier komen werken voor Belgische opdrachtgevers, de zogenaamde Limosa-cijfers.

Top 10 buitenlandse werknemers in de bouw

1.
Polen
19.809
2.
Nederlanders
17.365
3.
Duitsers
11.751
4.
Portugezen
6.578
5.
Fransen
5.913
6.
Luxemburgers
5.836
7.
Roemenen
2.318
8.
Hongaren
2.065
9.
Slovaken
1.190
10.
Italianen
951

Bron: RSZ – Limosa-cijfers 2008 – Buitenlandse werknemers van buitenlandse bedrijven werkzaam in België
&nbsp

Buitenlandse werknemers in de bouw

Waarom zoveel Polen?

“Veel Polen beschikken over een dubbele Pools-Duitse nationaliteit. Dat maakt het makkelijker om hier te komen werken. Ook de afstand van Polen naar Brussel valt goed mee. Veel Polen komen via Nederland in ons land werken. Bij onze noorderburen moeten uitzendkantoren geen erkenning hebben, en dus is het voor hen makkelijker om via Nederland te passeren”, zegt Gabriël Delporte.

In de Limosa-cijfers kunnen wel dubbeltellingen zitten, het is een intentieverklaring. Het is niet zeker dat die buitenlanders allemaal ook effectief naar hier zijn komen werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de initiële opdracht uiteindelijk niet is doorgegaan.

30.000 extra

In totaal werken er in ons land ongeveer 80.000 Buitenlandse werknemers in de bouw, in 2007 was dat nog 30.000 minder. “Er is heel veel werk in de bouw, dus is het logisch dat veel mensen naar hier komen. We hebben in de bouw continu zo’n 18.000 arbeiders nodig. Niet alleen Polen, ook onze buurlanden pikken daar heel handig op in. Belgische bouwbedrijven werven jaarlijks zo’n 3.500 buitenlandse arbeiders aan. Fransen, Nederlanders en Duitsers spannen hier de kroon. Veel daarvan zijn grensarbeiders. Fransen uit Roubaix bijvoorbeeld die komen werken in Kortrijk. Zij zijn in België onderworpen aan de sociale zekerheid, in tegenstelling tot de buitenlanders uit de Limosa-cijfers.”

Buitenlandse arbeiders aangeworven door Belgische bouwbedrijven

1.
Fransen
2.189
2.
Nederlanders
552
3.
Duitsers
550
4.
Polen
91
5.
Iralianen
12

Bron: Fonds voor bestaanszekerheid – cijfers 2006
&nbsp

“Wij hebben geen probleem met het groot aantal buitenlanders in de bouw”, vertelt Gabriël Delporte, secretaris-generaal van de Confederatie Bouw. “Dat is een Europees gegeven, er zijn ook Belgen die in het buitenland gaan werken. Wat wel zeer beangstigend is, zijn de arbeidsvoorwaarden waaraan buitenlanders hier komen werken. Het is onze constante zorg om de arbeidsvoorwaarden en het loon op hetzelfde peil te krijgen als de Belgische arbeiders. Er zijn in ons land slechts 800 arbeidsinspecteurs, voor alle sectoren samen … Alles staat of valt met deftige controles, en ik vraag me af of je dat met 800 man rond krijgt. De gegevensuitwisseling tussen de Europese landen zou bijvoorbeeld veel beter kunnen. We hebben geen sociaal Europa gemaakt, en dat wreekt zich.”

“Concurrentie is goed, maar die concurrentie mag zich niet afspelen op het sociale luik. Een nieuwe trend is dat de buitenlandse bedrijven de Polen en Hongaren hier tewerkstellen als zelfstandige. De controle daarop is zo mogelijk nog moeilijker. Er is geen controle of zij in hun land van herkomst wel degelijk zelfstandige zijn, en hoe ze hier tewerkgesteld worden. Volgens hun sociaal statuut zijn ze misschien wel zelfstandige, maar naar arbeidsvoorwaarden meestal niet. Ze werken hier onder een baas, en zouden dus eigenlijk hier socialezekerheidsbijdragen moeten betalen. Er zou een opsplitsing moeten gebeuren tussen het sociaal statuut en de arbeidsvoorwaarden.”

TIP: Lees zeker ons artikel over: Voordelen van werknemers uit Oost-Europa

Bron Jobat.be