Belgische ondernemingen grijpen groeikansen in Polen. De Poolse economie blijft een van de zeldzame groeiers in Europa. Behalve het EK voetbal zijn ook Belgische bedrijven met bosjes neergestreken in het land.
Ook al is er veel concurrentie, het blijft er groeikansen regenen. Maar ondernemers moeten wel oppassen voor ‘kombinuje’.
Miko, de beursgenoteerde producent van koffie en kunststof uit Turnhout maakt in Bydgoszcz, 150 kilometer ten noordoosten van Poznan, boter- en margarinevlootjes, pastei- en kaasverpakkingen.
Maar vooral roomijsdozen. Het filiaal is bijna volledig geautomatiseerd. Ook al zijn de Poolse lonen goedkoper, Miko is zeker niet naar het oosten getrokken voor de lagere loonkosten.
Want kunststofverpakkingen zijn een volumineuze business, en dus wegen de transportkosten zwaar. En Miko breidt dit jaar opnieuw uit in Polen. Het magazijn verdubbelt in oppervlakte en er komt een nieuwe productiehal. Want de voedingsmarkt in Polen en zijn buurlanden blijft groeien.
In Tarnowo Podgorne, een uithoek op 20 kilometer van Poznan, is Dirk Houben de algemene directeur van Democo Poland, het Poolse filiaal van de Limburgse specialist in de bouw van bedrijfspanden. Democo zette in Polen de gebouwen neer voor onder meer Deceuninck, Massive, Soudal en Velux. “Polen is nog een van de weinige groeilanden in Europa. Je kan dus goede zaken doen met westerse bedrijven. Maar de Poolse mentaliteit is toch anders.” Dirk Houben heeft het dan over wat in Polen kombinuje heet. De Pool schippert graag, draait rond de waarheid, verdraait ze met alle mogelijke middelen in zijn voordeel. “Dat is een continu gevecht”, zucht de Vlaming. “Ik zeg tegen mijn werknemers altijd: feiten zijn feiten, eerlijk is eerlijk.” Toch is Dirk Houben bijzonder tevreden over zijn stielmannen op de bouwwerf.
“Mensen willen hier nog werken. Ook overuren en weekendwerk doen ze graag, want dan verdienen ze extra. Als wij in België een bouwwerf hebben aan de kust, vinden we geen arbeiders die de dagelijkse pendel tussen Hasselt en de kust willen doen. Polen willen dat wel. Ze werken graag in het buitenland, want daar verdienen ze meer.” (W.R.)
In Trends van 14 juni leest U het volledige reisverslag, met nog meer Poolse getuigenissen van onder meer Puratos, Recticel, of PinguinLutosa.
Bron: Trends
Lees het artikel: West-Europa is een verwende samenleving.